Tuesday, August 10, 2010

Bio-dansul

Nu cunosc denumirea in romana asa ca am indraznit si i-am spus Bio-dansul. E ceva despre care imi povestea un amic acum 3 ani si mai bine, imediat dupa ce s-a nascut Bendis. Era un barefooter, a venit la noi intr-o vizita, ne cunosteam de pe un forum de parenting in italiana. A venit din Lugano ca sa ne cunoasca. Si in timp ce-o alaptam pe Bendis el dansa cu Felix, se lasa condus de muzica, repargurgea un parcurs, de aceasta data langa Felix, incercand sa construiasca ceva ce i-a lipsit candva, daruind si primind. Fain, acum ca povestesc mi-e asa un dor de el, nu mai stiu nimic despre el, Andrea.

Ei, si el mi-a povestit despre biodanza si ma indemna sa dansez cu copiii, nu tehnic, nu cautat ci sa ma abandonez acestora, sa le permit sa se abandoneze mie pe ritmuri dragi mie, copiilor, ritmuri care ne-au domesticit.

Biodanza. Parcursul care conduce inspre sanatate (eu cand ma refer la sanatate am in vedere un sens plenar, sanatatea psihoafectiva, sociala, emotiva, pe langa cea fizica, tot!) e cel care permite, ne permite sa exprimam toate potentialitatile noastre de baza, care in biodanza sunt: vitalitatea, sexualitatea, creativitatea, afectivitatea si transcendenta.



Potrivit lui Rolando Toro, creator al Sistemului Biodanza, potentialul nostru genetic se  exprima in jurul acestei trame compusa din 5 functii, comune fiecarei persoane a carei dezvoltare e legata de experientele pe care le-a trait in prima copialarie si pe care le uita, dar care o urmaresc pentru toata viata sa in ceea ce priveste comportamentul sau, sanatatea sa existentiala.

Vitalitatea e in relatie cu primele experiente de miscare, primele perceptii ale energiei vitale.

Sexualitatea e in relatie cu diversele deprivari subite in prima copilarie si e data de tipul de contact fizic avut in aceasta perioada.

Creativiattea e in relatie cu libertatea avuta in prima copilarie, libertate de-a explora lumea, de-a expreimenta viata si pe sine.

Afectivitatea e in relatie cu sensul interior de siguranta si hranire a acestuia de catre persoana care s-a ingrijit de copil. Depinde de faptul, masura in care se putea sau nu trai senzatii de armonie existentiala, de masura in care se participa activ in ambient.

Toate persoanele dezvolta de-a lungul cursului vietii lor toate aceste cinci functiuni fundamentale. Din pacate unele fixeaza un aspect, o functiune in maniera pregnanta in defavoarea celorlalte. Biodanza favorizeaza, stimuleaza acele functiuni care sunt putin dezvolatate in scopul de-a le (re)integra persoanei, de-a le armoniza, echilibra intre ele.

Acest post mi-a fost inspirat de Daniela, careia ii place mult Mercedes Sosa pe muzica careia cunosc persoane dragi mie care practicau Bio-dansul.




Ceea ce faci tu, Daniela, cu fetita ta, ii canti, te lasi miscata interior, ca pe urma sa te lasi condusa exterior, muzicii lui Mercedes se cheama Bio-dans. E datator de viata, de echilibru, construieste.

Iti multumesc!

3 comments:

  1. eu iti multumesc ca ai pus in cuvinte tot ce am simtit mereu cand am relationat cu copila prin muzica si dans, bebelus la mine in brate, agatata de gatul meu sau mangaindu-i parul inainte de culcare. fara nici o legatura cu latura profesionista, doar bucuria sentimentelor, un val de sentimente amestecate care ne cuprinde pe amandoua cand avem ragazul sa facem asta.
    te imbratisez!

    ReplyDelete
  2. Mi-am amintit de cum ii cantam eu sofiei inca din spital. Asistentele zambeau ironic cand m-au surprins prin camera cu copila-n brate.

    ReplyDelete
  3. Ah, ia uite... mult timp n-am stiut ca practic AP, acum aflu ca am practica si bio-dansul.

    ReplyDelete