Wednesday, January 27, 2010

Scoli in Montreal

Incep sa le caut scoala. M-am gandit mult si chiar trebuie sa le gasesc o scoala pentru a-mi permite mie sa ma organizez odata ajunsi in Montreal. Ideea de a-i purta la 2 scoli diverse (gradinita si scoala- scoala) nu-mi surade, e prea multa bataia de ca si deci primul criteriu dupa care incep sa discern e posibilitatea de a-i inscrie in acelasi loc.

Astfel prima scoala e Annexe Charlevoix

Scoala nu face parte din Reteaua de scoli alternative, dar imi place pentru ca sunt copii putini (97), dascali multi (17) specializati in muzica, arta plastica si educatie fizica. Asa as impaca broasca care se crede balerina si e pasionata de mazagalit is broscoiul care nu stie decat sa sara. (exageres, adevarul e ca ma seaca cu vesnicile lui catarari si salturi).  In plus exista o biblioteca, sala de sport si un spatiu polivalent unde se pot ocupa de bricolaje. (cam ceea ce ar adora broscoiul) Suna bine.

Dezavantaj: e la 5-10km fata de obiectivele care ma intereseaza direct pe mine.

École au Pied-de-la-Montagne, pavillon Jean-Jacques-Olier e a doua scoala gasita. Spre deosebire de prima are un numar mare de elevi - 318 (fapt pentru care o agreez mai putin considerand ca acolo unde copiii is mai putini exista si posibilitati de-a creea o comunitate, mai putin o hoarda), dar se pare uitandu-ma la fotografiile de pe site ca totusi atmosfera e una destinsa, copiii par sa se distreze cu educatorii.

- 13 titulaires
- Spécialistes en arts plastiques, en éducation physique, en art dramatique et en anglais

O buna infrastructura, ordinatoare in clasa, nu ca m-ar interesa....

Oricum am ramas cu gandul la prima.

École au Pied-de-la-Montagne, pavillon Saint-Jean-Baptiste o alta scoala care are un numar mic de copii -64 cu 10 educatori (!)

- Spécialistes en art dramatique, en musique, en arts plastiques, en anglais et en éducation physique
- Conseiller pédagogique pour l'implantation du nouveau programme

Conditions d'admission


L'admission est basée sur l'étude du dossier de l'élève en difficultés d'apprentissage et en classe d'accueil, l'élève doit être référé par la Commission scolaire.

Acum observ ca e specificat faptul ca au clasa de accueil.

École Alternative Arc-En-Ciel unde vad ca au o clasa de maternelle, problema e ca eu inca n-am inteles de la ce varsta pot sa fie considerati ok pentru maternelle.  E bine pozitionata fata de scoala edile.

École Alternative Atelier

Ecole Alternative Elan care (surpriza!) e chiar mai comod pozitionata decat Arc en Ciel. E chiar langa parc Lafontaine, iar Andrei pe buna dreptate mi-a pus in vedere ca e absolut necesar ca casa sa o luam langa un parc.

Ecole Alternative Rose-des-Vents care e la aproximativ 2 km de scoala edile, aproape de parc Maisonneuve. Hmm, de evaluat, poate are ceva deosebit ce oferit....

Mda, superb!

LA VISION DE L’ENFANT
·  L’enfant est un être unique ayant son propre rythme d’apprentissage et qui tend à se
réaliser.
·  L’enfant est un être à qui on peut faire confiance et qui est capable de faire des choix.
·  L’enfant est un être qui a des compétences. Il a un désir spontané d’apprendre, de
découvrir et de connaître. Il est capable d’exercer un pouvoir sur sa démarche, ses actions,
ses décisions. Il a une grande capacité d’adaptation et d’efforts.
·  L’enfant est un être qui vit en société. Tout en développant son individualité, il vit en
interdépendance avec d’autres personnes avec lesquelles il partage une foule de choses.
·
À l’école Rose-des-Vents, chaque enfant a la possibilité de se fixer des objectifs
personnels. Il choisit, planifie, organise et gère ses projets. L’accent est mis
sur l’autoévaluation et la coévaluation. De plus, il doit s’adapter à des groupes
multiâges et à la présence de nombreux intervenants différents.

In plus, m-am interesat, se pare ca latratorul nostru are acces in acest parc (sau asta).

Ecole Alternative Le Vitrail

O alta surpriza placuta, e la aproximativ un km jumate de scoala edile.  Si mai mult decat orice platforma educationala ma conving imaginile din albumul scolii. Tineri care-mi aduc aminte de privirea lui Felix "Eh, credeai c'am murit, drace!?". S-ar intelege bine cu unii, vorba ceea: "doi de'un leu". :)

Ecole alternative Nouvelle-Querbes, o scoala care m-a cucerit inca de acum un an cand cautam informatii pentru dosarul cu care ne prezentam la interviul de selectie. O scoala unde stiu sigur ca o accepta pe Bendis, copii de la 4 ani deci. E la proximativ 2,5 km de scoala edile, acceptabil.  E foarte aproape de Parc Mont Royal, din pacate am inteles ca-s si foarte mari chiriile in acea zona....

Ecole alternative Jonathan, incantatoare, dar destul de departe, aproximativ la 6 km de scoala edile. Am sa revin candva asupra acestei scoli povestind despre un pescarus (sau albatros? nu sunt in clar ce e gabbiano) "spune-le ca nu sunt un dumnezeu, sunt un pescarus si-mi place sa zbor!" O metafora incantatoare despre a fi divers, despre cum diversitatea, geniul nu este decat normalitate. Superb!










7 comments:

  1. Donc, donc, donc...Zona parcului Lafontaine si ParculMaisonneuve fac parte din Comisia scolara de Montreal. Trebuie luat contact cu ei si ei iti vor spune unde sa-i inscrii in clasa de accueille. Nu toate scolile au, deci ar fii bine sa te orientezi spre scolile care au, sa vezi ce ofera si sa "sugerezi"comisiei ca ti-ar place ca ai tai copii sa frecventeze o astfel de scoala.
    Pt. maternelle et 5 ani in Ca, mai sunt scoli care iau de la 4. Ar fii tare bine daca ai lua deja contact cu Comisia scolara caci inscrierile la scoli pt. intrarea din toamna au inceput.
    Daca ajungeti mai devreme de iunie, poate exista posibilitatea sa-i duci putin in classe d'accueil inainte de vacanta si sa continui apoi.
    Daca locuiesti la mai mult de 1km fata de scoala copii au dreptul la transport scolar, asa ca fapt divers :).

    Pt. inceput noi vizam Plateau si Westmount, cica nu e rau Cote de neige, dar anumite locuri si Hocealaha-Maisonneuve, la fel, sunt multe structuri gen biblioteca, sala de sport, etc.

    Parcul si la noi cantareste enorm in alegerea zonei in care vom locui.

    ReplyDelete
  2. Ah, am faxcut cu google map o situatie cu toate, de vrei ti-o pasez.

    ReplyDelete
  3. Delphin, ce ma bucur ca ai intervenit!
    Ce stii despre zone? Ma gandesc la faptul ca eu am inteles ca-s destul de mari chiriile in acele zone.

    Si lipseste un parc imens in zonele sugerate de tine (asta daca le-am individualizat eu corect), eu dupa ce am avut unul aici la Milano stiu ce inseamna, proactic mi-a permis sa conserv o parte din sanatatea mea mentala. Intr-un astfel de parc accesul e ok si pe iarba (in Bucuresti unde mergeam nu era voie pe iarba), sunt diverse trasee prin mici padurici, pare chiar un colt de natura. Si mai mult, sunt mult nepopulate, adica peste saptamana par pustii, tocmai bun pentru copii....

    Am tot calculat, daca eu ma apuc de facultate apoi musai 5 ani stam in Montreal si atunci trebuie gandit in perspectiva, trebuie sa stiu inspre care zona ma orientez pentru o perioada mai mare (5 ani is multi totusi).
    Si tocmai ca-s multi cauta sa le individualizez scoala ca pe urma sa tot punctez, sa ma tot apropiu de ea. Deci asa avea casa aproape de punctele de interes pentru mine (6km cu metrolul la unul si vreo 2 km pe jos la altul, dar nu mi se pare mult. Adica aici am fost obisnuiti cu distante mai mari. Andrei ar avea doar 7-8 km cu masina pana la locul de serviciu (acum are 40)....

    Deci recapituland, aspecte care ma ingrijoreaza e absenta unui parc mare si chiriile ceva mai mari ca in zona inspre care deja ma orientam. Ca in rest probabil ne-am adapta....

    ReplyDelete
  4. Pai ar trebui sa vezi nu depare de Centrul Universitar, pe langa spitalul de copii, nu mai stiu sigur acum numele parcului care e in zona, am sa ma uit si am sa-ti spun. Cred ca CDN et Maisonneuve e bun pt. voi, trebuie vazut si scolile cam pe unde ar fii.
    Depinde acum si ce vreti sa inchiriati. noi am zis sa facem o concesie primul an, la pret, pana vedem cum se invart lucrurile, pana ne dezmeticim pe unde vrem sa mergem, caci eu clar as vrea sa ma retrag mai spre "periferie", adica vreo 30min. cu trenul(un fel de metrou afara) pana in centrul orasului.Orasele cum ar fii Baconsfield si altele, la fel nu-mi vine in cap acum...dar asta dupa cel putin un an de Canada.
    Mie mi-ar place sa fie un apart mobilat deja, ar fii super daca am gasi, chiar daca sunt mai scumpe. Nu am chef sa cumpar mobile de la inceput...la fel, cand am sa vad cum se misca treaba, atunci vom cumpara.
    La scoala eu cred ca nu mai merg, asa zic acum, dar cine stie. Am sa incerc acum cand ma intorc sa fac o chestie in fr si apoi sa vad cum merge acolo si sa ma lansez in ceva pe cont propriu sau sa incerc ceva ca secretariat scolar, ca sa pot beneficia putin de aceleasi vacante cu copii.
    Bref, vom vedea atunci. Pana una alta, am prevazut sa mergem intr-o vacanta mai lunga in vara lui 2011. Cam o luna jumate de trait la Montreal si Quebec Ville.

    ReplyDelete
  5. http://www.toutmontreal.com

    pt. locations appart.

    ReplyDelete
  6. Foarte bun site-ul, nu stiam de el, imi place. Am vorbit aseara cu Andrei si a ramas ca vom ramane in chirie pana cand vom cumpara o casa, cat de repede vom putea vom cumpara o casa preferand sa platim rata la casa, nu chiria. Noi oricum intentionam sa ne retragem, nu stim cand, dar cand o vom face vom lasa casa in chirie, iar daca vor vrea sa studieze vor avea unde sa stea pe perioada studiilor.
    Nici eu nu vreau casa goala, asa am avut-o aici si a trebuit sa cumparam totul si vesnic "ce-i mai ieftin ca plecam", acum lasam totul. Per ansamblu am stat intr-o casa cu ce-i mai ieftin, frustrant. Pe de alta parte eram relaxata cu copiii, stiam ca tot un drac e de-mi picteaza sau nu peretii, mai zgarie o mobila....
    Apropo, am vazut niste apartamente foarte cochete cu carta da parati si-mi placea. Dupa am cautat rapid o alta, un cont e cand distrug carta da parati si e munca, cheltuiala mare sa refaci totul si sa redai un aspect unitar un alt cont e cand imi picteaza peste zugraveala.

    ReplyDelete
  7. Si cu cat ma uit peste zona cu atat imi place. Ramanem in Rosemont. Scoala la care au sa mearga initial e primara, dar au o alta destul de aproape "Le Vitrail", secundara.
    M-am uitat la fetele adoloscentilor si e prea puternica si pozitiva impresia ca sa nu-mi spun "acolo au sa stea de vor scoala!"

    ReplyDelete